Voorstellingen

Nieuw Hollanders theater

De Hollanders maken nieuw geschreven stukken in samenwerking met Nederlandse schrijvers. Lees hier verder. 14 t/m 23 mei spelen wij ‘MEELOPEN’, een locatie project geschreven door Eva van Manen

De Laatsten

IK WIL GEWOON GEEN SAMENLOOP VAN OMSTANDIGHEDEN ZIJN

De Laatsten

‘De Laatsten’ is geschreven door liedschrijver en componist Spinvis. Na Arnon Grunberg en Arthur Japin is het nu Spinvis die voor theatercollectief De Hollanders een gloednieuwe toneeltekst - en muziek - schrijft. 19 oktober 2014 gaat ‘De Laatsten’ in première,  gevolgd door een landelijke tournee.

Tournee oktober t/m december 2014

Tekst en muziek: Spinvis (Erik de Jong)
Regie: Gerardjan Rijnders
Met: Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit
Vormgeving en licht: Roelof Pothuis
Dramaturgie: Aukje Verhoog
Composities: Spinvis, Eva van Manen
Kostuums: Dorien de Jonge en Ilona Overweg (stage)
Hoofd techniek & Productie: Emiel Rietvelt
Productie assistent: Liselotte Backx
Techniek: Tom van Hooff
Zakelijk leiding: Ben Visser
Fotografie: Maartje Strijbis
Ontwerp poster: Bourne Design

 

‘De Laatsten’ vertelt het verhaal van de vijf laatst overgebleven mensen. Ze komen elkaar tegen aan het einde van een verlopen feest, als alle anderen al weg zijn. Ze zoeken naar wat na duizenden jaren beschaving werkelijk nog van waarde is, te midden van de laatste rosé en Japanse zoutjes. Ze praten en wachten.

Voor hun derde grote voorstelling werken De Hollanders samen met liedschrijver Spinvis.
‘De Laatsten’ komt voort uit onze vraag of we aan het einde van een tijdperk leven. Waar moeten we voor strijden en wat laten we laten juist achter? Waar De Hollanders actualiteit voelbaar proberen te maken in het theater, pleit Spinvis voor de fantasie, muziek en poëzie. Met humor en veel muziek laten ze samen deze vermoeide, zichzelf bevestigende en besluiteloze sukkels zien die nog één nacht terugblikken. Terwijl het donker is en het buiten maar blijft regenen…

Samen met Spinvis gaan De Hollanders de zoektocht aan om deze vijf personages te bedenken, creëren en vorm te geven. In tekst, klank, beeld en muziek.

In meerdere theaters zal er een nagesprek zijn na deze voorstelling. Houdt hiervoor de website van de theaters en onze Facebook in de gaten!

Meelopen

"We lopen wel naar die horizon toe, maar als ik me omdraai word ik gek. Daar is ook de horizon. Linksaf, rechtsaf, overal is die horizon. Hoe moet je dan lopen?"

Meelopen

Ben ik een meeloper? En wanneer besluit je dat niet meer te zijn? Wanneer zwem je tegen de stroom in? In hoeverre kun je in het leven zelf het pad kiezen dat je volgt? Of wordt dat voor jou gekozen? In MEELOPEN nemen De Hollanders het publiek mee de straat op. Zij spiegelen zich aan de Provo beweging uit de jaren ’60, naar aanleiding van een gesprek wat Eva met haar 75-jarige achteroom Willem voerde. Willem is alpinist en nog onderdeel geweest van de Provo’s. “Wij deden het gewoon”, zegt hij. “Als je ergens tegen bent, moet je ervoor zorgen dat je die oude generatie er maar eens uitknikkert en iets nieuws begint, weet je wel. Jij en jouw generatie, jullie zijn veel te laf geweest.”

In MEELOPEN doen Eva van Manen/De Hollanders als bepakte backpackers een poging tot een nieuwe beweging. Onder luide gitaarmuziek klinkt een startschot, er wordt een spandoek opgehouden, er wordt een rotje gegooid. Maar er wordt nog steeds getwijfeld. Willem heeft makkelijk praten. Alles ligt anders nu dan vroeger. Wat is er eigenlijk mis mee als je wel van alles vindt, maar niet de behoefte voelt om ergens voor te staan? Want wie brengt er uiteindelijk de omwenteling te weeg – de eerste druppel of de stroom die erop volgt?

Een onderzoeksvoorstelling over meeloop gedrag, keuzes maken en de vraag of wij als generatie in vredesnaam laf zijn in deze huidige tijd. Trek goeie schoenen aan, wij zorgen voor de rest.

Concept, tekst en muziek: Eva van Manen
Uitvoering: Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen en Imke Smit
Vormgeving: Roelof Pothuis
Eindregie: Jeroen de Man
Productie: Martha van Meegen
Zakelijk leiding: Ben Visser
Dramaturgie: Aukje Verhoog

MEELOPEN wordt gemaakt met behulp van de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podium Kunsten, in samenwerking met theater Bellevue.

!! Deze voorstelling start op locatie in het Westerpark

De Oversteek

Voorjaar 2014 was Van Manen te vinden bij De Oversteek, de zoete inval van Adelheid Roosen met Zina tijdens de voorstelling Dantons Dood van Toneelgroep Amsterdam. Van Manen ontmoette hier de deelnemers van de Oversteek, 100 wijkbewoners in zeven steden die één nacht in de schouwburgen bleven slapen, en besloot hen te interviewen voor MEELOPEN. Deze interviews zitten in de voorstelling verweven.

http://www.femaleeconomy.nl/#de-oversteek

 

Zugzwang

In een realiteit die niet langer echt voelt, staan we stil, bang de controle te verliezen: we staan in Zugzwang.

Zugzwang

Zugzwang - Locatie theater onder de sterrenhemel en boven de neonlichten van de stad 

Onder vlag van De Hollanders werkt het collectief ook aan kleinere projecten die door een gedeelte van de leden gemaakt worden. Zugzwang is hier een voorbeeld van en de derde samenwerking tussen Hollanders Thijs Prein (schrijver/acteur) en Roelof Pothuis (vormgever). Eerder maakten zij al Een Held en Vogel: voorstellingen op locatie waarin omgeving, decor, spel en personages samen komen in de fictieve wereld waarin de toeschouwer hartelijk wordt uitgenodigd om deelgenoot te worden van het verhaal.

In een maakbare wereld, waar fysieke kracht voor de sportschool bestemd is en voortplantingsdrift verwordt tot huis-, tuin- en keukenporno, staan wij: jong, strijdbaar, vol van passie, in de bloei - uitgeblust. In een realiteit die niet langer echt voelt, staan we stil, bang de controle te verliezen: we staan in Zugzwang.

Zugzwang is een locatietheatervoorstelling op het hoogste niveau, letterlijk; onder de sterrenhemel en boven de neonlichten van de stad staat een yurt op het dak van een hoog gebouw in Amsterdam. Na 183 treden: het lichtend baken van een nomadenhuis met uitzicht op een vlakte van daken, de steppe van de grote stad. In deze tent vertellen drie jonge mensen een verhaal voor bij het vuur. Een verhaal over mensen die verlangen naar een oerbestaan zoals alleen hun verre voorouders dat gekend hebben.

Abel, een jonge filmregisseur, verliest na een ongeluk zijn geheugen. Met zijn herinneringen raakt hij eveneens de dagelijkse gewoontes en conventies van het leven in de stad kwijt. Zijn omgeving, zijn broer Danel in het bijzonder, ziet dit als een tragisch verlies van contact met de wereld en probeert hem aan te sporen weer in de maat van het stadse leven te lopen. Maar Abel volhardt en na het zien van een van zijn eigen documentaires over een nomadenvolk besluit hij naar buiten te trekken, het dak op, naar de enige vlakte van de stad met niets tussen hem, de wind en de zwarte nacht.

Concept: Roelof Pothuis en Thijs Prein

Tekst: Thijs Prein

Spel: Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Thijs Prein

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie: Rieks Swarte

Dramaturgie: Aukje Verhoog

Productie: Merel Boes

Techniek: Tom van Hooff

Technisch productie: Emiel Rietvelt

Geluidsontwerp: Tom van Hooff

Zakelijk leiding: Ben Visser

2 t/m 6 April op locatie in Amsterdam

Vragen Zonder Antwoord

Ieder mens vindt dat hij recht heeft op een lekker leven. Daar werk je toch voor?

Vragen Zonder Antwoord

De Hollanders Vragen Zonder Antwoord - een reeks theatrale talkshows “deluxe”.

In ‘De Hollanders Vragen Zonder Antwoord’ stellen De Hollanders, als Theater Bellevue’s jongste huisgezelschap, op theatrale wijze maatschappelijke vragen centraal. Samen met gasten en publiek gaan zij op zoek naar antwoorden in een “talkshow deluxe”: zondagmiddag, café-setting, live muziek en theater, fascinerende gasten, prangende vragen en een kapstok om alles aan op te hangen.

Op 23 februari 2014 is het thema Leven zonder schuldgevoel?

Ieder mens vindt dat hij recht heeft op een lekker leven. Daar werk je toch voor? Maar wat is dan dat knagende gevoel wanneer je de overblijfselen van het kerstdiner in de prullenbak mikt, wanneer je de auto pakt in plaats van de fiets, wanneer je een rondje minder geeft dan je vrienden, wanneer je geen playstation voor je zoon kunt betalen..? Hoe diep zit ons Hollands-calvinistisch schuldgevoel eigenlijk?

Samen met filosoof Coen Simon (auteur van Schuldgevoel. Over de behoefte aan dingen die die we niet nodig hebben) en Marianne van Dijk (een Amsterdamse die een jaar lang leeft als een cavewoman. www.whataboutwilma.com) trachten De Hollanders de onderste steen boven te krijgen in een decadente middag over schuldgevoelens, schuldsanering, leven zonder eco-footprint en ‘very guilty pleasures’. Met een bijdrage van jong schrijftalent Coen Cornelis.

De Hollanders Vragen Zonder Antwoord: Leven zonder schuldgevoel?

23 februari 2014, 16.00-17.30 uur

Van en met: Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen, Roelof Pothuis, Thijs Prein

Dramaturgie: Aukje Verhoog

Gasten: Coen Simon e.a.

Fotografie: Maartje Strijbis

Kleine Zaal, Theater Bellevue

Toegang 5,00 euro

Absinthe

"ABSINTHE GAAT OVER IDEALEN EN ONDERDRUKKING, OVER EEN JONGE VROUW DIE ALLES OPGEEFT VOOR HAAR DROOM "

Absinthe

Hoe sterk zijn de idealen van de jeugd? Hoe lang houd je vol die te bereiken? Japin ontmoette De Hollanders en hun idealisme deed hem denken aan de Tachtigers: vijf jonge Amsterdamse rebellen die ruim honderd jaar geleden het vastgeroeste Nederland omver schopten. Japin heeft het vermogen historische gebeurtenissen en personen een verhaal te geven. In Absinthe worden historische figuren zoals Willem Witsen, Herman Gorter en Willem Kloos opnieuw tot leven gewekt. Absinthe vertelt het verhaal van Anna Witsen, een jonge zangeres die zich bij haar vrienden, de Tachtigers, wilde voegen. Zij ontvluchtte haar dominante vader om haar dromen te verwezenlijken. In Absinthe laten De Hollanders zien hoe tijdens het fin de siècle, het einde van de mooie eeuw, idealen als in een korset werden ingesnoerd en vragen zij zich af hoe ze hier zelf tegen moeten vechten. Het verhaal wordt ondersteund door muziek speciaal voor de voorstelling geschreven door Kasper Tarenskeen. De muziek is onder andere geïnspireerd op de composities van Julius Röntgen. De acteurs schreven ook zelf muziek voor de voorstelling.

In Absinthe speelt gastactrice Indra Cauwels de rol van Anna. Een korte biografie: Indra Cauwels (1991 België) studeerde af van de mime-opleiding in 2013. Met de voorstelling PULSE van Jolika Sudermann tourde zij tussen 2010 en 2012 door Europa. In haar afstudeerjaar liep zij stage bij o.a. Orkaters The Promised Land, Eva Tijkens  Lokale Bevolking en Davy Pieters’ An Elephant. Indra zal dit jaar te zien zijn in het werk van o.a. Stefan Jakiela en Eva Tijkens Nieuwkomers. “Toen de Hollanders me vroegen voor hun nieuwe voorstelling ‘Absinthe’  was ik meteen enthousiast. Ik stond versteld van het al reeds verworven vooronderzoek en moest stiekem lachen om de enorme stapels boeken en papieren die door de gesprekken en de koffie heen fladderden. Ieder van hun had zich in het leven van een Tachtiger verdiept. Gebeten door een bestaand verhaal gingen wij uiteindelijk met zijn allen de vloer op. In de voorstelling speel ik Anna, een jonge gepassioneerde vrouw die op zoek gaat naar het meest vrije en de meest bezielde vorm van bestaan. Zij streeft haar idealen na ongeacht de consequenties.”

Acteurs: Simone van Bennekom, Indra Cauwels, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie: Gerardjan Rijnders

Schrijver: Arthur Japin

Muziek: Kasper Tarenskeen

Fotografie: Maartje Strijbis

Techniek: Emiel Rietvelt, Tom van Hooff

Productie: Merel Boes

Impresariaat: HummelinckStuurman

De Hollanders

"Zeg haar dat we vrienden zijn. Vrienden uit Holland Goed volk Hollanders."

De Hollanders

Arnon Grunberg interviewde de spelers en schreef De Hollanders, gebaseerd op de verhalen die hij verzamelde toen hij embedded was bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Grunberg schreef een mozaïek-achtig verhaal over Nederlandse soldaten, die zowel dáár in Afghanistan, als na thuiskomst híer hun omgeving verwoesten. Twee soldaten komen een vader spullen brengen van zijn gesneuvelde zoon. Een van de twee noemt sinds hij terug is zijn moeder consequent ‘hoer’ en zegt tegen zijn vriendinnetje, die mooi kan zingen, dat zij erger is dan de Taliban. Feilloos weet Grunberg machtssituaties te benoemen en uit te buiten.

NRC Handelsblad gaf de voorstelling 4 sterren en kopte: “Grunbergs toneelstuk komt op juiste moment”. De Volkskrant: ”Voor het theater is Grunberg een aanwinst”.  Trouw: “Een onverhulde inkijk in de onderbuik van oorlog en menselijk gedrag in Afghanistan”.

Acteurs: Simone van Bennekom, Myrthe Burger, Nhung Dam, Niels Gooijer, Thomas Hoppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit

Acteurs herneming: Simone van Bennekom, Richai Elisa, Thomas Höppener, Merijn de Jong, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie: Gerardjan Rijnders

Schrijver: Arnon Grunberg

Fotografie: Maartje Strijbis

Techniek: Yolanda Kiel, Jitske Weijand

Productie: Sophie van Hoorn, Jitske Weijand

Impresariaat: HummelinckStuurman

In Bad

"Leugenland. Een Indië dat ik zelf heb verzonnen."

In Bad

Speciaal voor Theater Na de Dam maakten De Hollanders in samenwerking met Adriaan van Dis In Bad. Éénmalig stonden zij met van Dis op het toneel tijdens het Theater Na de Dam festival met een montage voorstelling over die andere oorlog. De Hollanders vroegen zich af wat ze nu eigenlijk wisten van de oorlog in Nederlands Indië. Vrij weinig, kwam daar uit. Hoe kan dat? Nederlands-Indië hoorde toch bij ons land? Onze buurmeisjes waren toch indo’s? En mag je dat eigenlijk wel zeggen, indo?

Aan de hand van zijn boeken gingen De Hollanders samen met Van Dis op zoek naar verhalen uit die tijd. Ze bezochten indo’s, Indonesiërs, Nederlands Indiërs en leerden het verschil kennen tussen deze mensen. De Hollanders en Van Dis spitten samen in een niet gezamenlijk oorlogsverleden.

Een voorstelling over verdriet en heimwee, erkenning, schuld en spijt.

Van en met: Simone van Bennekom, Adriaan van Dis, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie advies: Maren E. Bjørseth

Productie: Merel Boes

met dank aan: Theater Bellevue, Theater  na de Dam

RandLand

Eva van Manen en Simone van Bennekom maakten in 2012 RandLand. Een openbare zoektocht en tegelijkertijd een schaterende performance, een wervelwind van personages en een live gesprek met het publiek.

In juli liepen Eva van Manen en Simone van Bennekom van Amsterdam naar Hoek van Holland om met mensen te praten. Zij vroegen mensen naar hun beeld van vrijheid en naar hun hopen en dromen. Samen met muzikant Kasper Tarenskeen bouwden ze per avond aan deze performance waarbij de verhalen van mensen die zij spraken in Nederland maar ook de antwoorden die het publiek die avond op hun vragen gaf, plus hun eigen overdenkingen werden versmolten tot een theatrale performance.

Een positieve, muzikale montagevoorstelling over vrijheid, democratie, revolutie en onze hoop en dromen.

Eva van Manen liep eerder, toen als theatermaker bij het Grand Theatre Groningen, twee weken door Nederland om met mensen te praten. Bij terugkomst vroeg ze Simone om mee te spelen in de voorstelling Erbarme Dich.

RandLand werd het vervolg op deze voorstelling.

Van en met: Eva van Manen, Simone van Bennekom en Kasper Tarenskeen

Concept: Eva van Manen

Begeleiding: Joris Smit

Techniek: Jitske Weijand

Vogel

Thijs Prein en Roelof Pothuis maakten samen Vogel. Vogel verscheen eerder in Amsterdam Roest in een tent tijdens de sneeuw winter 2012 en als intieme ontmoeting in Theater Bellevue. Rauw, origineel, intiem en huiselijk kenmerken Vogel. Tijdens de voorstelling zat men aan tafel en kon men genieten van allerlei lekkers: soep, vodka, thee, koffie en brood (home-made). Wegens succes zal Vogel nu spelen in Theater Kikker in Utrecht.

Vogel vertelt het verhaal van Martinus van ’t Schot, een man die al sinds de Tweede Wereldoorlog op Barneveld Station woont. Hij slijt zijn dagen met het inspreken en afluisteren van zijn dagboek op de bandrecorder. Eindeloos spoelt hij de banden terug en beleeft hij de verhalen opnieuw. Als hij sterft, zou hij nog één keer de film van zijn leven mogen zien. Maar wat moet daarin? Wat heeft hij eigenlijk echt meegemaakt? Vogel is een voorstelling over het onvermogen van mensen om elkaar te begrijpen en te vertrouwen om wie ze zijn.

28,29 & 30 januari 2014 - 21:00
Theater Kikker - Utrecht
Voor kaarten klik hier

Tekst, spel: Thijs Prein

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie: André Veltkamp

Spelregie: Thomas Höppener

Techniek: Tom van Hooff, Yannick Bruiner de Bruin, Norman Settels

Productie: Merel Boes